Tarımda Modern Seralara Öncülük Eden Firma

Tarım sektöründe Türkiye'ye ilk yenilikleri getiren ve uygulayan, tarımı teknoloji ile birleştirerek daha verimli ve kaliteliyi hedefleyen Ayer Fide sahibi bu hafta ki konuğumuz.

Türkiye'de tarıma yön veren duayenlerden biri o. Ergün Erünal. Ayer Tarım firmasının kurucusu. 89 yaşına rağmen hala işinin başında ve 120 kişilik ekibiyle kurduğu sistemi teknolojiyle birleştirerek yeni ilklere imza atma içerisinde.

İnşaat sektöründen, turizm sektörüne 60 yaşında Aksu'da kurduğu tarım sektöründe ki başarısıyla isim yapmış Ergün Erünal, bugünlerde en büyük hedefi tarlada karides yetiştirme projesinin telaşında.

Bir süredir peşinden koşturuyorum kendisiyle bir söyleşi yapabilmek için. Malum rahatsızlık hepimizi fazlasıyla yordu. Hafif sağlık sorunlarıyla mücadele verdiği için görüşmemiz biraz uzadı. Kendisiyle ancak geçen hafta görüşebildim. Oldukça verimli bir söyleşi çıktı ortaya. Oldum olası böyle insanlardan feyz alırım ve diyebilirim ki Ergün Dede, işyerindeki herkes böyle sesleniyor, idollerimden biri oldu.

1932 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Ergün Erünal, 1956 İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) İnşaat Mühendisliğini bitirdikten sonra sektörde işe başlıyor. Karadeniz'de dere ıslahı ve Eskişehir'de birçok inşaat sektöründe başarılı işlere imza attığını söylüyor. 24 Mayıs 1960 ihtilalinde bütün ihaleler iptal olunca inşaatlar duruyor. Bir süre yurt dışında çalıştıktan sonra tekrar yurda dönerek, 1974 yılına kadar inşaat sektöründe işine devam ediyor. Fransa'da edindiği turizm sektöründe ki bilgilerini Türkiye'de hayata geçirmeye başlayarak, Türkiye'nin en başarılı butik otelinde ünlü birçok isme hizmet veriyor. 1982 yılında Beldibi'nde kamping karavan ve bungalov modelini turizme kazandırıyor. Daha sonra 60 yaşında kurduğu Ayer Tarım ile 3'üncü sektörü tarım alanında faaliyete başlayarak günümüze kadar devam ediyor.

Türkiye'de ilklere imza atan Ergün Erünal, Döşemealtı ilçesinde bulunan Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesi'nin de kurucusu. Ergün Erünal, tarımda teknolojiyi kullanarak ülkede modern seraların kurulmasına öncülük yaptığı gibi Dünya'nın çeşitli yerlerinden gelen firmalara da danışmanlık hizmeti vermeye devam ediyor.

Ülkemize ilk hazır fideyi getiren Ergün Erünal, yaptıkları çalışmaları tek tek sıraladı şöyle sıraladı;

'Türkiye'ye ilk hazır fideyi biz getirdik'

Türkiye'de iklimlendirilebilir serayı yaptık ve 32 dekar alanda karanfil ektik. Hazır fideyi Türkiye'ye ilk defa getirdik. İsrail firması vardı aslında onlar getirmek istiyorlardı. Biz erken davrandık. 32 dekar alanda karanfil ekiyorduk. 4 yıl boyunca karanfil ektikten sonra, hazır fide üretmeye başladık. İspanya'dan 1993 yılında ilk tohum ekme makinasını da biz ülkeye getirdik. 94 senesinde ilk fideyi piyasaya verdik. 420 bin civarında ilk fideler firmamızdan piyasaya dağıtıldı. Domates ve biraz da biber fidesi vardı. Şu an 35 milyon fide satıyoruz. Bu sene 40 milyon fideye çıkmayı hedefliyoruz.

Türkiye'de gülün adı Ayer

1996 yılında 5 dönüm arazide Türkiye'de ilk topraksız gül üretimi yaptık. 2017 yılına kadar 17 dekar alanda devam ettik. Hatta ‘Türkiye'de gülün adı Ayer' olarak bilinir. Çiçekçiler camiasında çok iyi bilinir. Türkiye'de gül topraklı olarak 9 ay üretilebiliyordu. Oysa topraksız gül üretimi 12 ay boyunca devam ediyor. Gül'ü yurtdışına ihraç ediyorduk. Almanya ağırlıklı olarak Rusya'ya da gönderiyorduk. Gül üretiminden vazgeçmemizin nedeni başka ülkelerde işçilik çok uygun rakamlarda yapıldığından dolayı rekabet etme şansımız ortadan kalktı.

Yıllık 500 bin Anthurium çiçeği üretimi

2000 yılında Anthurium çiçeğini ilk yine Türkiye'ye biz getirdik. Topraksız üretim olarak 2 dönümde başladık, 4 dönümde üretiyoruz. Balkan ülkeleri ve yüzde 90 oranında iç piyasaya veriyoruz. Yıllık 500 bin civarında üretiyoruz.

‘Firmamızı ülke tarımına bir nefes getirmesi için kurduk'

Biz tarım firmamızı ticari olarak değil doğrudan doğruya Türkiye tarımına bir nefes getirmesi için kurduk. Teknolojiyi getirmek için kurduk. Biz 28 sene bir kuruş kar payı almadık. 2 mühendis 25 personelle başladık şu an 120 kişi çalışıyor.

‘60 yaşında tarım sektöründe yer aldım'

Ayer Tarım Firmasını 60 yaşında kurdum. Toplamda 100 dekar alanda kuruluyuz. 55 dönüm sera, 30 dekar fidelik. Ayer Tarım; para kazanma hırsı olmayan, iş yapmaktan zevk alan yaptığı işten keyif alan firma. Tek farkımız bu. Dolayısıyla biz daha fazlası değil yaptığımız fideyi fide yapalım, kaliteli yapalım peşindeyiz. Ayer Fide, Türkiye çapında topraksız tarımda da büyük müşterileri ağına sahip. Konya, Karadeniz, Van, Türkmenistan gibi yerlere fide gönderiyoruz. Türkiye'de 50-60 bin dönüm modern sera varsa bunlar bizim sayemizde, bizim yol göstermemizle oldu. Türkiye'de gübreleme sistemin de bilgisayarlı sisteme geçme halini biz başlattık. Şu anda seralarımız dünya çapında modern seralar. Birçok firma yurt dışından da danışmanlık almaya geldiler ve gelmeye devam ediyorlar. Sır saklamıyoruz. Öğrenmek isteyene kapımız açık.